Coaching bij hyperventilatie, angst en stress

Veel mensen lopen vast omdat ze lange tijd structureel over hun grenzen zijn gegaan. Door zich altijd maar aan te passen aan de eisen en verwachtingen vanuit de omgeving, of door altijd maar door te gaan en weinig rust te nemen, zijn ze van zichzelf verwijderd geraakt. De focus is op de buitenwereld gericht en de eigen behoeften zijn, soms zonder dat men het doorheeft, naar de achtergrond verdwenen. De emmer is vol, er kan niets meer bij. Misschien herken je dit wel bij jezelf.

Waar je je misschien niet van bewust bent, is dat je lichaam je vaak al allerlei signalen heeft gegeven om je te laten weten dat er iets niet helemaal lekker loopt in je leven. En als je niets met deze signalen doet, gaat je lichaam steeds harder schreeuwen om je aandacht te krijgen. Een gevolg hiervan kan zijn, dat allerlei mentale, emotionele en lichamelijke klachten kunnen optreden, zoals spanningsklachten, hyperventilatie en angst- en paniekklachten. Deze symptomen zijn niet alleen een teken van ons lichaam dat smeekt om aandacht, maar ook een signaal dat het tijd is om op zoek te gaan naar verandering.

Uiteraard is het goed om met dit soort klachten eerst naar de huisarts te gaan om uit te sluiten dat er iets medisch aan ten grondslag ligt. Als dat niet het geval is dan kunnen coaching en ontspanningstherapie een goede ingang bieden om ermee aan de slag te gaan.

Wat coaching kan doen:


Wat is ontspanningstherapie?
Ontspanningstherapie is een begeleidingsvorm die gericht is op het verminderen van stress, spanning en angst, en het bevorderen van een staat van ontspanning en balans. Een ontspannen lichaam en geest vormen de basis van heling en genezing en stimuleren het zelfhelend vermogen. Ontspanningstherapie omvat een verscheidenheid aan technieken en benaderingen (waaronder gesprekken, ademhalingsoefeningen, specifieke ontspanningsoefeningen, lichaamsbewustwording, mindfulness, polyvagale oefeningen, hartcoherentie, Reiki) die zijn ontworpen om zowel de geest als het lichaam te helpen ontspannen. Daarnaast is het van belang om te onderzoeken wat de oorzaak van jouw stress- en spanningsklachten is, zodat we het probleem bij de kern aan kunnen pakken. Het uiteindelijke doel van ontspanningstherapie is om mensen te helpen een gezonde manier te vinden om met stress om te gaan en hun algehele welzijn te verbeteren.