Coaching

Veel mensen lopen vast omdat ze lange tijd structureel over hun grenzen zijn gegaan. Door zich altijd maar aan te passen aan de eisen en verwachtingen vanuit de omgeving zijn ze van zichzelf verwijderd geraakt. De focus is naar buiten gericht en de eigen behoeften zijn, soms zonder dat men het doorheeft, naar de achtergrond verdwenen. Misschien herken je dit wel bij jezelf.

Waar je je misschien niet van bewust bent, is dat je lichaam je vaak al allerlei signalen heeft gegeven om je te laten weten dat er iets niet helemaal lekker loopt in je leven. En als je niets met deze signalen doet, gaat je lichaam steeds harder schreeuwen om je aandacht te krijgen. Een gevolg hiervan kan zijn, dat allerlei mentale, emotionele en lichamelijke klachten kunnen optreden, zoals vermoeidheid, spanningsklachten, burn-out, niet lekker in je vel zitten, angsten, depressie, hyperventilatie, slaapproblemen, een negatief zelfbeeld, piekeren, concentratiestoornissen, hoofdpijn, maag- en darmklachten, rug- en nekpijn, spierpijnen, enzovoort. Uiteraard is het goed om met dit soort klachten eerst naar de huisarts te gaan om uit te sluiten dat er iets medisch aan ten grondslag ligt. Als dat niet het geval is dan kan (lichaamsgerichte) coaching een goede ingang bieden om ermee aan de slag te gaan.

De rode draad in mijn coaching is gericht op het onderzoeken van de oorzaken van jouw klachten en het leren luisteren naar jezelf en de wijsheid van je lichaam. Door je bewust te worden van de signalen van je lichaam, je gedachten, je emoties en gedrag, leer je jezelf beter kennen. Je leert waar jouw grenzen liggen. Ook word je je bewuster van je eigen behoeften. Hierdoor ontstaat de ruimte en mogelijkheid om te kiezen hoe je met je grenzen en behoeften omgaat. Je gaat niet meer onbewust en automatisch over je grenzen heen en je leert hoe je trouw aan jezelf kunt blijven.

Trouw zijn aan jezelf heeft overigens niets te maken met egoïsme. Bij egoïsme zet je jezelf op de eerste plaats zonder rekening te houden met anderen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Het is juist de kunst om, in verbinding en rekening houdend met de ander, trouw te leren zijn aan jezelf. Op die manier word je zelf gelukkiger en gezonder, en kun je er beter zijn voor anderen, omdat dit vanuit een bewuste en oprechte keuze gebeurt.