Lichaamsgerichte Coaching

Uit je hoofd, in je lijf!
Veel mensen lopen vast omdat ze lange tijd structureel over hun grenzen zijn gegaan. Door zich altijd maar aan te passen aan de eisen en verwachtingen vanuit de omgeving, of door altijd maar door te gaan en weinig rust te nemen, zijn ze van zichzelf verwijderd geraakt. De focus is op de buitenwereld gericht en de eigen behoeften zijn, soms zonder dat men het doorheeft, naar de achtergrond verdwenen. De emmer is vol, er kan niets meer bij. Misschien herken je dit wel bij jezelf.

Waar je je misschien niet van bewust bent, is dat je lichaam je vaak al allerlei signalen heeft gegeven om je te laten weten dat er iets niet helemaal lekker loopt in je leven. En als je niets met deze signalen doet, gaat je lichaam steeds harder schreeuwen om je aandacht te krijgen. Een gevolg hiervan kan zijn, dat allerlei mentale, emotionele en lichamelijke blokkades of klachten kunnen optreden, zoals spanningsklachten, hyperventilatie en angst- en paniekklachten. Deze symptomen zijn niet alleen een teken van ons lichaam dat smeekt om aandacht, maar ook een signaal dat het tijd is om op zoek te gaan naar verandering.

Uiteraard is het goed om met dit soort klachten eerst naar de huisarts te gaan om uit te sluiten dat er iets medisch aan ten grondslag ligt. Als dat niet het geval is dan kan lichaamsgerichte coaching een goede ingang bieden om ermee aan de slag te gaan.

Wat is lichaamsgerichte coaching?
Lichaamsgerichte coaching is gericht op het vergroten van je mentale, emotionele en fysieke gezondheid door beter te leren luisteren naar de signalen van je lichaam. Hierdoor kom je meer in contact met je emoties en gevoel. Lichaamsgerichte coaching gaat ervan uit dat emoties verbonden zijn met lichamelijke gewaarwordingen (zoals bevriezen van angst, het gevoel hebben geen grond onder de voeten te hebben, of hardnekkig zijn). Onze taal zit vol uitdrukkingen die dit weerspiegelen. Het negeren van je emoties kan vervelende gevolgen hebben, omdat niet-verwerkte gevoelens zich kunnen uiten in allerlei lichamelijke en psychische klachten. Echter, om emoties goed te kunnen voelen, moet je goed in contact zijn met je lichaam. Luisteren naar je lichaam is ook belangrijk omdat je lichaam je niet alleen signalen geeft over hoe het nu met je is, maar ook alle eerdere ervaringen in zich draagt. Deze ervaringen bepalen deels hoe je je nu voelt en beweegt in het leven. Onverwerkte ervaringen kunnen blokkades veroorzaken, waardoor iemand wordt afgesneden van zijn levensenergie, diepere zelf en het vermogen om verbinding te maken.


Lichaamsgerichte coaching kijkt holistisch naar de mens: lichaam, geest en ziel vormen een onlosmakelijk geheel. Het is een methode die gericht is op ontwikkeling, wat betekent dat klachten niet als negatief worden gezien, maar als signalen die je kunnen helpen bij je persoonlijke groei en ontwikkeling. Bij deze vorm van coaching maak ik onder meer gebruik van verschillende technieken, zoals ademhalingsoefeningen, haptonomie, aanraking, mindfulness, hartcoherentie en lichaamsbewustwordingsoefeningen.

Lichaamsgerichte coaching biedt veel voordelen:

Waarom is contact met het lichaam belangrijk bij stress gerelateerde klachten?
Contact met het lichaam is belangrijk bij stress gerelateerde klachten omdat het kan helpen om spanning te verminderen, emotionele regulatie te bevorderen en het algemene welzijn te verbeteren. Hier zijn enkele redenen waarom lichaamsbewustzijn belangrijk is bij stress:

Kortom, het vergroten van je lichaamsbewustzijn is een belangrijke zelfzorgpraktijk die jou kan helpen om beter om te gaan met stress en jouw algehele welzijn te bevorderen. Het stelt je in staat om bewuster te leven en effectiever te reageren op de uitdagingen van het dagelijks leven.