Mindfulness, Coaching en Ontspanning

Veel mensen lopen vast omdat ze lange tijd structureel over hun grenzen zijn gegaan. Door zich altijd maar aan te passen aan de eisen en verwachtingen vanuit de omgeving, of door altijd maar door te gaan en weinig rust te nemen, zijn ze van zichzelf verwijderd geraakt. De focus is op de buitenwereld gericht en de eigen behoeften zijn, soms zonder dat men het doorheeft, naar de achtergrond verdwenen. De emmer is vol, er kan niets meer bij. Misschien herken je dit wel bij jezelf.

Waar je je misschien niet van bewust bent, is dat je lichaam je vaak al allerlei signalen heeft gegeven om je te laten weten dat er iets niet helemaal lekker loopt in je leven. En als je niets met deze signalen doet, gaat je lichaam steeds harder schreeuwen om je aandacht te krijgen. Een gevolg hiervan kan zijn, dat allerlei mentale, emotionele en lichamelijke blokkades of klachten kunnen optreden, zoals spanningsklachten, hyperventilatie en angst- en paniekklachten. Deze symptomen zijn niet alleen een teken van ons lichaam dat smeekt om aandacht, maar ook een signaal dat het tijd is om op zoek te gaan naar verandering.

Uiteraard is het goed om met dit soort klachten eerst naar de huisarts te gaan om uit te sluiten dat er iets medisch aan ten grondslag ligt. Als dat niet het geval is dan kunnen mindfulness, (zelfzorg) coaching en/of ontspanning een goede ingang bieden om ermee aan de slag te gaan.

Mindfulness
Mindfulness kan bijdragen aan het verminderen van chronische spanningsklachten door jou te leren hoe je met stressvolle situaties kunt omgaan op een accepterende en niet-oordelende manier. Ook leer je door middel van mindfulness om met je aandacht meer in het hier-en-nu te zijn, in plaats van in het verleden of de toekomst. We piekeren vaak over wat er in het verleden is gebeurd en we maken ons zorgen over de toekomst. Het verleden is echter voorbij en we weten niet wat de toekomst gaat brengen. Dit piekeren of zorgen maken kost veel energie en haalt ons uit het huidige moment, terwijl het huidige moment het enige is dat er is.

Het beoefenen van mindfulness kan je ook helpen om meer in contact te komen met jezelf door je bewust te worden van je gedachten, emoties, lichaamssensaties en de omgeving om je heen. Je leert te observeren, erkennen en nieuwsgierig te zijn naar wat er in je omgaat, zonder hierover te oordelen. Dit kan leiden tot een dieper begrip voor jezelf, je behoeften, je verlangens en hoe je reageert op verschillende situaties. Het helpt daarmee ook om meer zelfcompassie en zelfacceptatie te ontwikkelen.

Mindfulness kan je ook helpen bij het loskomen van de automatische piloot, door je bewust te maken van je automatische gedachten, reacties, gewoonten en gedragspatronen. Door regelmatig mindfulnessoefeningen te doen, train je jezelf om bewuster te kiezen hoe je reageert op situaties. Je ontwikkelt het vermogen om uit de automatische piloot te stappen en keuzes te maken die beter bij jou passen. Dit kan leiden tot meer rust, voldoening en tevredenheid in je dagelijks leven.  


Zelfzorgcoaching
We gaan tijdens een coachingstraject samen kijken wat er niet lekker loopt in jouw leven en/of op welke gebieden je beter voor jezelf mag gaan zorgen. Waar loop je tegenaan? Op welke gebieden ben je niet goed in contact met jezelf? Op wat voor manieren saboteer je jezelf misschien wel en doe je niet wat kloppend is voor jou? Ben je hard voor jezelf en mag je wel wat milder worden voor jezelf? Vind je anderen belangrijker dan jezelf? Ben je heel rationeel en wil je meer in contact komen met je gevoel? Heb je bepaalde gedachten, overtuigingen of patronen die je beperken? Zijn er bepaalde triggers die er elke keer weer voor zorgen dat je uit balans raakt?

Door met jezelf aan de slag te gaan, leer je jezelf steeds beter kennen. Ik leer je om zoveel mogelijk zonder oordeel en met compassie naar jezelf te kijken. Je komt steeds meer in contact met je  gevoel en weet steeds beter wie je bent. Je gaat steeds beter voelen wat kloppend is voor jou en je leert je eigen pad te volgen. Dit is niet altijd makkelijk, maar uiteindelijk wel heel goed voor je eigenwaarde en zelfvertrouwen.

Ontspanning
Ontspanningscoaching is een begeleidingsvorm die gericht is op het verminderen van stress, spanning en angst, en het bevorderen van een staat van ontspanning en balans. Een ontspannen lichaam en geest vormen de basis van heling en genezing en stimuleren het zelfhelend vermogen. Ontspanningscoaching omvat een verscheidenheid aan technieken en benaderingen (waaronder gesprekken, ademhalingsoefeningen, specifieke ontspanningsoefeningen, lichaamsbewustwording, polyvagale oefeningen, hartcoherentie, Reiki) die zijn ontworpen om zowel de geest als het lichaam te helpen ontspannen. Daarnaast is het van belang om te onderzoeken wat de oorzaak van jouw stress- en spanningsklachten is, zodat we het probleem bij de kern aan kunnen pakken. Het uiteindelijke doel van ontspanningscoaching is om mensen te helpen een gezonde manier te vinden om met stress om te gaan en hun algehele welzijn te verbeteren.