Uit je hoofd, in je lijf!
Voel je je vaak gespannen, moe of overprikkeld? Heb je het gevoel dat je vooral ‘in je hoofd’ leeft – altijd aan het denken, plannen of piekeren – en moeite hebt om te landen in je lijf? Dan kan affectieve therapeutische aanraking een waardevolle ingang zijn.
Wat is affectieve aanraking?
Affectieve aanraking is een zachte, dragende en respectvolle manier van aanraken die gericht is op het herstellen van het contact met jezelf. Het is geen massage of behandeling, maar een uitnodiging om te voelen dat je er bent. Om te vertragen, te zakken in je lijf, en te ervaren wat daar leeft — zonder iets te moeten.
Deze vorm van aanraking werkt via het zenuwstelsel: ze activeert het deel dat verbonden is met rust, veiligheid en verbondenheid (de ventrale vaguszenuw). Daardoor kan je lijf ontspannen, je ademhaling verdiepen, en ontstaat er weer ruimte om te voelen wat je nodig hebt.
Wat kan het je opleveren?
🟢 Meer rust in je hoofd en ontspanning in je lichaam
🟢 Je veilig voelen in je lichaam
🟢 Een gevoel van gedragen worden, van ‘landen’
🟢 Bewustzijn van spanning, grenzen en behoeften
🟢 Meer verbinding met je gevoel en intuïtie
🟢 Diepere zelfzorg en stevigheid in contact met anderen
Hoe gaat het in z’n werk?
Je ligt op de behandeltafel, gekleed, en ik raak je rustig aan op plekken zoals je rug, benen of hoofd. De aanraking is afgestemd en uitnodigend. Niet om iets te "doen" met je lichaam, maar om je uit te nodigen om jezelf te voelen in contact. De aanraking is altijd afgestemd op jouw tempo, je grenzen en jouw behoefte. Er gebeurt niets wat je niet wilt.
We nemen de tijd om te ervaren wat er in je lijf gebeurt. Soms merk je verschillende dingen op, soms is het subtieler. Vaak ontstaat er een diepe ontspanning, een gevoel van "ik mag er zijn", en meer rust in je hoofd en lijf. Na afloop is er ruimte om te verwoorden wat je hebt ervaren — of om gewoon even stil te zijn.
Wetenschappelijk onderbouwd
Affectieve aanraking is niet zweverig – het effect ervan is wetenschappelijk onderzocht. Uit studies blijkt dat zachte, vertrouwde aanraking invloed heeft op het autonome zenuwstelsel. Ze activeert specifieke zenuwvezels in de huid (zogenoemde C-tactiele vezels) die signalen van rust en verbondenheid doorgeven aan de hersenen. Hierdoor daalt het stressniveau, vertraagt de hartslag, ontspant het lichaam en wordt het gevoel van veiligheid vergroot.
Ook laat onderzoek zien dat therapeutische aanraking kan bijdragen aan het verbeteren van lichaamsbewustzijn, het reguleren van emoties en het versterken van het zelfgevoel – precies wat veel mensen missen als ze ‘te veel in hun hoofd zitten’.
Voor wie is dit geschikt?
Voor iedereen die:
• veel in het hoofd zit en moeilijk kan ontspannen
• behoefte heeft aan rust, bedding en vertraging
• het lastig vindt om bij gevoelens te komen
• zich onveilig voelt in zijn/haar lijf of in contact met anderen