Hartcoherentie

Wat is hartcoherentie?
Hartcoherentie training is een van de meest effectieve, wetenschappelijk onderbouwde methoden voor het verminderen en beheersbaar maken van emoties zoals stress en angst. De methode werkt als volgt: door op een bepaalde manier adem te halen, stem je je ademhalingsritme en je hartslag op elkaar af. Hierdoor komt je hart in een rustige staat van balans. Vervolgens geeft je hart signalen aan je brein dat alles veilig is en zal op die manier jouw stressmechanisme geremd worden.

Als je dit regelmatig oefent, bouw je vaardigheden op om zelf rust en balans in je brein en in je lichaam te creëren. Het beheersen van deze vaardigheden zorgt er vervolgens voor dat jij veerkrachtiger wordt en beter om kan gaan met stress en emoties. Je gaat milder en meer ontspannen door het leven, met meer zelfvertrouwen. Als je elke dag oefent, zul je al snel merken dat je over meer energie beschikt, datje minder vlug geïrriteerd raakt, minder stress ervaart en rustig blijft in de meeste situaties. Dit komt omdat je lichaam gaandeweg minder stresshormoon (cortisol) en meer DHEA produceert. DHEA wordt ook wel het antistresshormoon genoemd en gaat veroudering, vermoeidheid en burn-out tegen.

Bij hartcoherentie training wordt gebruik gemaakt van biofeedback (zie afbeelding). Het voordeel hiervan is dat je zelf direct kunt zien welk effect jouw manier van ademhalen heeft op jouw hartslag en -coherentie. En dit motiveert jou weer om te oefenen!